Tukena Poutapilvi Imatralla, ” Karjalan Neito ”, täyttää tänä kesänä 20 vuotta

Poutapilven 20-vuotissyntymäpäiviä vietettiin asukkaiden, läheisten ja työvuorossa olevan henkilökunnan kanssa 10.7.2019.

Heinäkuun 2019 sateisista ja koleista päivistä tämä juhlapäivä poikkesi; saimme nauttia aurinkoisessa säässä lasit kuohuvaa, kahvia ja mansikkakakkua. Lämminhenkinen iltapäivä sujui mukavasti  ”rupastellen”, niin kuin meillä täälläpäin on tapana sanoa.

Synttäreiden alkuun Mervi Shemeikka kertoi lyhyesti tarinan Poutapilven syntyvaiheista ja Sunien perheestä. Kaija ja Tapio Suni tekivät merkittävän työn kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä eteen.

Kehitysvammaisten Tukiliiton Imatran liittokokouksessa vuonna 1988 tehtiin päätös palvelukotien rakentamisesta. Sisällöllisiksi perusarvoiksi toivottiin: vuorovaikutuksen ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäämistä, yhteisökasvatusideaa, mahdollisuutta yksityisyyteen ja mielekkään päivätoiminnan järjestämistä.  Nyt paikalla olleiden läheisten ja työntekijöiden kanssa todettiin näiden toiveiden olevan  edelleen ajankohtaisia;  kauniit seinät,  toimivat koneet ja laitteet eivät takaa onnellista elämää. Lisäksi tarvitaan toinen toisistamme välittämistä, yhteistä tekemistä ja joskus pelkästään vaan olemista; hyvää vuorovaikutusta, kuuntelemista ja läsnäoloa.

Ensimmäisten asukkaiden joukossa Poutapilveen muutti 15.7.1999 Seija Pirinen. Kun kysyin Seijalta muuttopäivää, se tuli hänen mieleensä heti. Erityisen tärkeänä asian Seija on omassa kodissaan pitänyt mahdollisuutta kuunnella radiota, katsoa omaa TV:tä ja sitä että saa nukkua. Lisäksi hän kertoo, että Poutapilvessä hän on voinut leipoa, laittaa ruokaa, voimistella ja pelata pelejä. Myös retket ovat olleet hänestä mieluisia, nytkin niitä on odottamassa jo kolme.

Kun kysyin Seijalta mitä hän haluaisi muuttaa, hän ei osaa vasta mikä asia on huonosti, sen sijaan hän jatkaa topakasti heti perään: ” En halua muuttaa”.   

Teksti ja kuvat: Mervi Shemeikka

Takaisin ylös